Hjemmelavet ur af træ.

Hjem.

    Efter at have lavet forskellige små projekter med min CNC router syntes jeg at det var på tide at lave noget mere udfordrende. Jeg havde længe kigget på urene af Brian Law, der er helt fremstillet i træ. Jeg besluttede mig for at fremstille Ur Nr. 1. De 4 første ure han har lavet kan man frit downloade tegningerne til i PDF format. Her er et link til Brian Law's side.

Man kan få er større billede frem i et nyt vindue ved blot at trykke på et billede.

 

 

 

 

Det første jeg var nødt til at gøre var at tegne alle delene i Inventor, der er et 3D tegneprogram. Her kunne jeg også sætte alle delene sammen og afprøve det hele og på den måde være rimeligt sikker på at det hele kan lade sig gøre uden at fremstille én eneste stump.

Man kan downloade hele tegningen i Inventor 2014 format her.

Her kan du se en lille animation af uret lavet i "Keyshot 5".

Her er der en fiks lille video af det færdige projekt.

 

 

  

 

 

 

 

Jeg har selv skåret alt træet ud med rundsav og elektrisk høvl. Det meste er blevet skåret ud i planker på 10mm tykkelse. Det meste af træet i uret er mahogni, der er en rimeligt hård træsort og derfor velegnet til at lave mekaniske ting af.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Til fremstilling af urskiven valgte jeg bøgetræ, der også er en forholdsvis hård træsort.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

En af de første ting jeg fremstillede var "Ankeret". Det er den ting der i (de fleste) ure sidder og laver "tik-tak"-lyden. På denne del er der udfræsninger på begge sider. For at være nogenlunde sikker på at for- og bagside til sidst ville passe sammen valgte jeg at først fræse de nedfræsninger der skulle være og i samme operation og opspænding fræse en firkantet klods af bestemt størrelse. Nu ved jeg nøjagtigt hvor nedfræsningen er i forhold til klodsens sider og kan derfor være sikker på at det bliver rigtigt, når jeg vender den om og fræser den anden side. Forudsat at jeg får fræseren korrekt nulstillet på klodsens sider.

Jeg var på ingen måde super sikker på det jeg lavede, så jeg valgte at lave 2 Stk i fald jeg skulle kvaje mig med den ene hen ad vejen.

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

Her fræses den anden side. Det var spændende om udfræsningen på den første side kom til at passe med denne side...

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

Her fræses hullerne til "tik tak"-palerne (eller hvad de nu hedder). Den opmærksomme kan se at de ikke er symmetriske i forhold til ankerets midterakse. Sådan er det også på konstruktionstegningen, så jeg håber der er OK :)

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

De 2 færdige ankre før og efter trimning med fil og sandpapir.

 

 

 

 

 

 
 


 

 

 

 

 

 

Og det færdige resultat efter lakering. Lakken jeg bruger på alle delene er Polyurethanlak på dåse. Flot, slidstærkt, nemt og bekvemt :)

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

Bagsiden af uret har form som et omvendt kors og den lange del af korset har en samlet længde på 66cm. Min fræser kan imidlertid ikke spænde over stykker på mere end højest Ca 30cm. Min løsning var (selvfølgeligt) at lave den af flere stykker. Samlingerne lavede jeg som samlingerne i et puslespil.

Her ses den nederste del af det lange stykke af korset mens det bliver fræst.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Delen fra det forrige billede ses her færdig. På det efterfølgende billede er det limet sammen med de 2 øvrige stykker og den tværgående del er forsøgsvis monteret.

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

Et nærbillede af "puslespilssamlingerne".

 

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

Det hele limet sammen med epoxylim og fixeret under hærdningen.

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

"Korset", den bageste del af chassiset til uret er her helt færdig (-lakering).

 

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

Det bageste af rammen og et par andre dele under og efter limning.

Jeg kunne godt have valgt en mere hensigtsmæssig rækkefølge at lakere delene i....

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Forreste og bageste del af rammen hænger til tørre i arkitektlampen...

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

Den samlede ramme forsøgsvis monteret. Det er ikke allerværst....

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

Nogle tandhjul og andre dele forsøgsvis monteret. På det venstre billede kan man se den skraldemekanisme, der bruges når uret skal trækkes op.
HER kan man se en lille video på YouTube, hvor et tandhjul fremstilles.

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

Endelig kunne jeg forsøgsvis montere de fleste af tandhjulene og teste om det hele passede sammen. Det hele snurrede næsten modstandsløst rundt, med blot et lille skub. Herligt !!

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

Selv om urskiven mekanisk set bare er en del uden bevægelige dele, blev det alligevel den mest avancerede del at lave.
For det første havde jeg valgt at tallene skulle fremtræde i relief, hvilket gjorde at der var rimeligt meget "CNC-programmering" i forhold til de andre dele i uret.
For det andet var også urskiven en for stor enkeltdel at fremstille på min fræser, så også her valgte jeg at fremstille den af flere dele. Det blev til i alt 3 dele samlet med "puslespilssamlinger".
For det tredje er der for oven og for neden (Kl 12 og Kl 6) på bagsiden af urskiven en rund udfræsning til at montere urskiven på resten af uret. Når det hele var samlet skulle disse 2 udfræsninger passe på uret. Denne del af det hele var jeg meget spændt på om ville lykkes. For at gøre dette brugte jeg samme metode som da jeg fremstillede ankeret.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

De 3 dele til urskiven er færdige og forsøgsvist samlede.

 

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

Her ligger det hele til tørring på komfurets glasplade. Det er limet med epoxylim. Typen er langsomthærdende, da det ikke bare er noget der kan klaskes sammen på 5 minutter. Det hele bliver nødt til at vendes og drejes af flere omgange mens der forsigtigt fjernes overskydende epoxylim med ørerensere og køkkenrulle vædet i acetone.
For at ikke noget skal blive limet fast i underlaget ligger det på bagepapir. Dette er der ikke noget lim jeg kender der hænger fast i, så det er også nemt at fjerne fra emnet efter hærdning.

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

Her urskiven blevet lakeret og tallene har fået et lag sort "cykelmaling" på oversiden. Til malingen brugte jeg en lille pensel med kaninhår, mens jeg holdt tungen lige i munden. Helhedsindtrykket syntes jeg selv er fantastisk !!

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

Udfræsningerne bag i urskiven passede heldigvis perfekt i tappene på urets chassis. De tandhjul man kan se på billederne er ikke længere "forsøgsvist samlet", men fikserede på deres aksler med epoxy og det hele snurrer lystigt rundt.
På dette tidspunkt i projektet kan jeg ikke lave så meget mere. Jeg går og tænker på hvordan jeg skal lave nogle visere, hvad de skal laves af og hvordan jeg får det lavet, så de kan presses på deres aksler og sidde rimeligt stramt uden at det er nødvendigt at lime dem på. Én ting ved jeg dog: De skal også laves af træ...

Her kan du se en lille forklarende video omkring fremstillingen af urskiven.

 

 

 

 


 

 

 


 

Denne del "yoke" (ikke joke) var noget mere besværlig at fabrikere end jeg lige havde forestillet mig...
Den overfører ankerets bevægelser til pendulet og vice versa.
Da ingen fræser jeg har kan fræse dybere end 10mm og alt det træ jeg har, der er skåret ud, ligeledes er på 10mm i tykkelse og denne del er 23mm tyk, måtte jeg jo finde på noget. Det endte med at jeg skar 3 stykker i den rigtige facon og limede dem præcist sammen (man kan se en limning midt i delen). Herefter fræste jeg den ned på 23mm, fræste den øverste dybe del væk, der for øvrigt hælder 1,6 grader og derfor krævede at jeg lavede en "3D" fræsning. Til sidst fræste jeg bagside ligeledes i 1,6 grader.
Den er ikke helt som på tegningerne, da jeg har lavet den så der sidder en messingindsats i det store hul. Indsatsen skal limes med epoxy og der skal være 2 pinolskruer, så jeg kan justere og spænde den fast på den aksel, hvor ankeret sidder. Senere billeder vil nok tydeliggøre dette.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

I dag fandt på noget jeg kunne lave uden en drejebænk, nemlig viserne. Jeg har lavet 2 forskellige minutvisere. Jeg tror dog at jeg vælger den enkle type til venstre, den til højre er sgu lidt for Viktoriansk i stilen. Det gør dog ikke så meget, da der nok er en eller anden pige, der kan bruge den som hårnål til knolden i nakken :)

De er forøvrigt kun 2mm tykke, men egentlig ikke specielt skrøbelige. Jeg har selv stået for designet af dem, hvilket man sikkert godt kan se. De er afbalancerede, så de belaster urværket helt konstant hele vejen rundt.

Materialet er Bøgetræ.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Viserne har her fået påmonteret deres holdere til akslen. De er splidset op så de kan klemme på akslen.

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

Pendulet i fremstillingsfasen. På begge sider er der brugt 3D-fræsninger. Det var en fed del at fremstille :)
 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Det færdige pendul hænger til tørre. Resultatet er blevet rigtig godt !!

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Her ses den lille dims der bruges til at trække uret op med. De 4 små flader har jeg fræst med min lille fræser. Det er første gang jeg prøver at fræse i metal med den og resultatet er blevet rigtigt godt. Hvis man syntes at det hele ser lidt groft ud, er det på grund af at det er voldsomt forstørret på billedet. I virkeligheden ser det vildt fedt ud :)

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Her er ankerets paler provisorisk sat i. Senere bliver de lakeret med epoxy, så de dels sidder stramt i ankeret, dels bliver meget mere slidstærke. Jeg gætter på at de er de dele, der bliver slidt mest af alle delene i uret.
Den opmærksomme kan måske se at de 2 paler ikke er ens?

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Et super Close-up af den ene pal.

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

Her Fræses det firkantede hul til nøglen til at trække uret op. Det var første gang jeg nogensinde har lavet noget lignende og det var meget spændende om det blev OK. Hullet er 0,1mm større end den firkantede tap i uret og den passer fuldstændig perfekt. Det var meget tilfredsstillende.

 

 

 

 


 


 


 

 

 

 

 

 

Her ses optræksnøglens metaldel sammen med skruen til at bestemme pendulets længde (justere hvor hurtigt uret går).

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

Her et billede af optræksnøglen. Jeg har selv designet begge dens dele. Dens design er ikke helt tilfældigt, da jeg har sørget for at trædelen er "lang" nok så den ikke støder på viserne eller urskiven, når man benytter den. Med denne nøgle er det ikke noget problem at trække uret op samtidigt med at det går.

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 


Loddets dele lige fra fræseren og drejebænken. Grunden til at loddet ikke er i én del at at jeg tænkte -Hvad nu hvis jeg ikke kan få fat i messing med en stor diameter (60-70mm), men forhandleren kun har messing i eksempelvis ø30, hvad så? Problemet med de "tynde" stænger at de meget hurtigere kommer til at røre gulvet (og uret går i stå) end et mere stumpet lod med en stor diameter. Jeg fandt på at save det over i mindre stykker og organisere det på en prydelig måde. Selv om forhandleren havde messingstænger med stor diameter valgte jeg alligevel den besværlige løsning, fordi jeg kan og fordi jeg syntes det ser fedt ud !!

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Det færdige lod. I al beskedenhed syntes jeg faktisk at det er blevet relativt godt.

 

 

 

 

 


 

 


Det helt færdige ur. Det er en pryd for væggen det hænger på...
Uret har forøvrigt fået navnet "The core". Kan man gætte hvorfor?


 

 

 

 

 

Hjem.