Hjemmelavet ur af træ.

Hjem.

 

    Efter at have fremstillet Brian Laws Ur Nr. 1. og være sluppet rigtig godt fra det, syntes jeg at jeg fik lyst til at lave noget mere avanceret. Valget faldt på Brian Laws ur Nr 24. Grunden til at jeg valgte dette ur var dels at jeg syntes det ser vildt fedt ud og dels at det har en såkaldt "Grasshopper escape mechanism", der er den del af uret der giver uret dets gangnøjagtighed og holder pendulet i gang. Denne specielle mekanisme skulle efter sigende kunne give uret en væsentligt bedre nøjagtighed end en konventionel mekanisme.

Se en video af det færdige projekt her.
 

Tryk på et billede for et stort billede.

 

 

 

 


Som med Ur Nr 1. Ligeledes konstrueret af Brian Law har jeg også denne gang tegnet alle delene i Inventor. Til dette ur har jeg dog måttet betale for tegningerne. Tegningerne kom i "STEP" og "IGES" -format som ikke kan editeres, i hvert fald ikke i Inventor. Derfor har jeg måttet tage alle målene og tegne hver eneste stump selv i Inventor. Sagen er nemlig den at tegningen er med alle mål i tommer. Da jeg har tænkt mig at bruge tilgængelige emner til aksler og lave huller i framen, der passer til kuglelejer af mit eget valg har dette været nødvendigt. Processen med at tegne alle delene har dog haft den positive bivirkning at jeg har lært alle delene indgående at kende.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Også dette ur startede med en bunke kævler i Mahogni og bøg.

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 


 

Efter et lille besøg oppe på depotgården, hvor jeg savede og høvlede det meste af træet kom kævlerne til at se sådan her ud.

 

 

 

 

 


 


 


 

 

 

 

 

 

 

Fordi de 3 store ens tandhjul med 60 tænder har en ydre diameter på Ca 23cm og min CNC-router kun kan klare emner på max 30x20cm har jeg været nødt til at lave dem i flere dele. Oprindeligt var de med huller i stedet for 4 eger, men jeg kan bedre lide at lave eger så derfor blev det sådan.
Det er ikke tilsigtet at delenes positur kan ligne et hagekors. Jeg er ikke specielt begejstret for hverken hagekors eller nazisme. Så er det vist på plads.

 

  

 


 

 

 

 

 

Her ses det hele foldet sammen.

 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Mens epoxylimen hærdede blev det hele holdt i spænd med kraftige elastikker.

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

Her er alle tandhjulene samt skralden færdige. De mangler dog alle slibning og lakering, så der er stadig en del arbejde i det.

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

Igen fordi min fræser ikke kan lave særligt store stykker har jeg været nødsaget til at dele noget op. Her er det bagpladen jeg har delt op i 5 stykker. Jeg har (syntes jeg selv) fået det til at se hamrende godt ud :)

 

 

 

 

  


 

 

 

 

 

 

Bagpladen løseligt monteret inden limning.

 

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

Her er det den første af den forreste del af framen der er ved at blive limet med epoxylim. Til at presse delene ned mod bordet bruger jeg her 2 gryder fyldt med vand samt 2 skruestikker.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

De 5 hovedaksler har jeg valgt at lave i messing. Bagefter er de blevet poleret med "Slipol", der er fantastisk til dette formål.

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

Her ses de fleste stand-offs og afstandsstykker. Afstandsstykkerne er ikke helt færdige da stort set alle skal have 2 huller til at fiksere dem med deres modpart (tandhjul).
De 3 øverste bageste afstandsstykker er dem der sidder mellem bageste og forreste frame. Ved en tragisk fejl fik jeg dem boret ud med et 7mm bor i stedet for et 6mm bor. Min første tanke var at lave nogle nye, men det er enormt besværligt, da jeg så først skal have fremstillet et langt rundt emne. I stedet fik jeg den idé at montere en indsats af messing i hver ende med den rigtige diameter. Det er en god og holdbar løsning.

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 


Ligesom pendulet på Ur 1 er der her en del der skal gennembores helt nøjagtigt og for at det ikke skal være løgn, så skal hullet gå igennem en aksel også og det hele skal være linet perfekt op for der skal en stift igennem det hele. Jeg har valgt den sikre men besværlige løsning, nemlig at lave tromlen i 2 til hinanden spejlvendte stykker og fræse det hele og boringen ud.
Tromlen er den del hvorom snoren til loddet er viklet om.

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

Her har jeg boret det hul stiften skal igennem. Jeg har gjort det ved at placere tromlen det rigtige sted og bruge tromlen til at styre boret igennem akslen. Ret enkelt faktisk, men det kræver jo at hullet igennem tromlen er perfekt.
Her har jeg også fræst akslen firkantet i den ene ende, hvor uret skal trækkes op.

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

Både hullet i tromlen og hullet i akslen er 3mm og her har jeg presset et 3mm bor igennem hullerne og det hele er bare perfekt linet op. Det er meget tilfredsstillende.

 

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

Denne weekend (27/9-2015) har jeg været meget produktiv og dette er hvad der kom ud af det. De 4 mærkeligt af udseende dele af bøgetræ er dele til "The gravity escapement mechanism".

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Et lille udpluk af messingdimser.
Delen længst til højre er ikke en del der skal sidde i uret men blot en boreskabelon. Den kan også bruges til at spænde Bla tandhjul med 10mm hul fast på, så de kan monteres i drejebænken.

 

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

Resten af messingdelene. De 2 dele yderst til højre er nogle dele jeg har lavet til Tonnys ur.

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

 

Også "Escape wheel" (jeg ved ikke hvad det hedder på dansk) var for stort til at blive lavet i 1 stykke på min fræser, så det blev også delt ud i mindre bidder.
Til at bore de 30 små 1,5mm huller i hjulets nav havde jeg købt en spændetang med samme diameter. Alle 30 huller blev boret af 2 omgange. Først halvdelen, dernæst boret ud for at smide spånerne og til sidst bore hele hullets dybde. Jeg har erfaring med at boret ikke kan komme af med spånerne, hvis jeg borer et langt hul i én omgang og brænder varmt.

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

At lave udskæringerne til de 4 dele på den måde jeg havde gjort viste sig at være rigtig heldig, for det hele låste sig sammen på en overbevisende måde. Det vil gøre fikseringen af delene medens limen hærder meget lettere.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Her et lille beskrivende øjebliksbillede fra fræsningen af urskiven. Dybden på tallene er 6mm og jeg valgte at lade fræseren klare ærterne i 2 trin à 3mm. Fjernelsen af materialet omkring tallene var blot den første ud af i alt 4 operationer på fræseren.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

De 3 dele urskiven består af er her færdige fra fræseren og har kun lige fået fjernet de allerværste grater med sandpapir. Det er ikke blevet allerværst.

 

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

De 3 dele sat provisorisk sammen. Både før og efter limning vil der blive en del slibning, hvis resultatet skal være tilfredsstillende.
En rigtig fed ting ved det er at der er 2 huller på bagsiden og disse 2 huller passer perfekt ud for de 2 tilsvarende huller i den forreste halvdel af rammen.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Den nylakerede ramme i sin endelige form. Selv syntes jeg at det ser fedt ud med samlingerne.

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

Bagsiden af pendulet er her blevet fræst. I de 3 huller skal der indlejres 3 stykker messing (Ø14, L=10). Dette giver en samlet vægtforøgelse på Ca 37 gram. De er dog sat i udelukkende for at se godt ud.
I de 2 huller i midten kan man se at der er boret et lille (2mm) hul. Dette hul skal jeg senere bruge til at nulstille fræseren, når forsiden af pendulet skal fræses.

 

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

Forsiden er her skrubfræst.

 

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

De 2 halvdele af pendulet sat sammen, så man kan danne sig et forhåndsindtryk af det færdige resultat.
De mange fræsespor (4mm kuglefræser) ser lidt voldsomme ud, men det tager ikke lang tid at slibe væk med sandpapir.
Det er forøvrigt 100% mit eget design.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

De 2 "færdige" halvdele.

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Det færdige pendul. Jeg er vældig godt tilfreds med resultatet. Dets overfaldestruktur er rimeligt avanceret.

 

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

Her kan man relativt tydeligt ane noget af pendulets 3D-struktur.

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 


 

Efter at have lavet den sidste urskive fandt jeg at det var MEGET svært at slibe urskiven nede mellem tallene. Faktisk så svært at det var umuligt og jeg sleb kun de steder hvor der var synlige højdeforskelle mellem samlingerne. Dette gjorde jeg ved at spænde et stykke sandpapir hen over kærven på en almindelig flad skruetrækker. Det var en pissedårlig metode, da jeg sleb med et meget lille areal, sandpapiret blev hurtigt slidt eller knækkede og det var nemt at lave ridser i træet.
I de sidste par dage har jeg så gået og tænkt over hvilket design sådan et stykke værktøj skulle have og dette var hvad jeg kom frem til.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Her ses værktøjet i brug. Det var overraskende nemt at bruge og resultatet blev super godt. Der var højdeforskelle på måske 0,2mm mellem samlingerne og de var hurtigt glattet ud og gjort usynlige. Den kan også vendes om så man bruger den buede del af spidsen til at slibe med og så kan man komme ind endnu mere snørklede steder.
Alt i alt en god idé !!

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Sidste Jul fik jeg et tørrestativ af Pernille i julegave. Der gik faktisk et pænt stykke tid inden jeg fandt ud af hvad sådan et er beregnet til.

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

Lidt tidligere i dag havde jeg limet alle lejerne fast i rammen med epoxy. For at kontrollere at der var det slør jeg havde bygget ind i akslerne samt at de roterede frit kunne jeg sent her til aften sætte dem i rammen og samle det provisorisk. Det hele fungerer helt efter hensigten og for lisom' at lave prikket over i'et monterede jeg urskiven, der på nuværende tidspunkt kun mangler at få det øverste af tallene malet sorte med "cykelmaling".
Det var rigtig lækkert og bekræftende at sætte sammen.

 


 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Fordi jeg tidligere i dag havde limet en masse lejer i på deres plads kunne jeg samle hele "Gravity escape mechanism" og se om det virkede ved at dreje på akslen med en finger og puffe med en anden finger for at simulere pendulet. Det ser ud til at virke godt nok :)
Det må være en af verdens mest underlige mekanismer....

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

De færdige visere. Jeg er rigtig godt tilfreds med resultatet.

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

Her et billede af messingdimsen, der sidder på nøglen til at trække uret op med. mellem siderne i det firkantede hul er der kun 0,1mm større afstand end der er mellem siderne i dens modpart. Selvfølgeligt var jeg nervøs for at det ikke passede, men det gjorde det !!

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Dimsen set fra den anden ende. Nogle gange forbløffes jeg stadig over hvor lækker og præcist en så lille og billig CNC-maskine kan klare ærterne.

 

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

Her er nøglen så i al sin pragt og vælde....
Det var også allerførste gang jeg prøvede at CNC-skære i kulfiber. Jeg bruger en speciel diamant-coated fræser til det og det var fuldstændigt begivenhedsløst. Jeg kunne ikke konstatere noget slid på fræseren efter endt brug. Det ruflede en del indtil jeg havde øget tilspændingen og sat omdrejningerne ned.

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

De allersidste dele til uret er nu blevet lavet. Det er loddets trædele. De mangle bare at blive slebet og lakeret.

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

Og det færdige lod. Det vejer samlet 3900g, men det er ophængt med en talje, så det kun trækker med 1950g i uret. Dette giver dobbelt så lang gangtid, men bruger selvfølgeligt også dobbelt så meget snor. Snoren er 0,2mm Fireline med en brudstyrke på over 13Kg, så det skal altså blot holde til mindre 1/6 af sin trækstyrke.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Det færdige ur fremstår smukt syntes jeg.

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

Uret i frøperspektiv.

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Den lille ophængsanordning til optræksnøglen. Stiften hvor linen er fastgjort ses også. Det er også lidt magisk med det ultratynde Fireline, der holder loddet "svævende".

 

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

"Gravity escapement"-mekanismen.  Ingen bremsende friktion bliver overført fra ur til pendul eller omvendt. Det medfører at når uret med tiden bliver slidt og der opstår mere friktion, så påvirker det ikke urets gangnøjagtighed. Det er kun slid i lejet, der holder pendulet for oven og slid i lejet til den buede "Gravity arm", der medfører ændret gangnøjagtighed over længere tid. Det er et genialt system.

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

Skiven og viserne i deres enkelthed. Tilsyneladende ingen dikkedarer her....
(Begge visere er selvfølgeligt balancerede)

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Hjem.