Hjem.

Reparation af LiPo batterier.

    Hvis man har et LiPo batteri med en død celle er den normale procedure at man bortskaffer hele batteriet. Døde celler kan forekomme efter styrt eller batteriet kan være leveret med en eller flere døde celler. Selv har jeg den politik at jeg ikke smider et batteri ud fordi der er en eller måske to døde celler efter et styrt. I tilfælde af styrt er det tit noget der først viser sig efter flere opladninger af batteriet. En død celle er karakteriseret af at denne celle ikke længere har den samme kapacitet som de andre celler i batteriet, eller at det stille og roligt aflader sig selv.
    Inden man går i gang med at udskifte en celle i et batteri bør man være klar over at det af mange betragtes som en vanvittig og farlig ting at gøre. Det er også MEGET store strømme som disse batterier er i stand til at levere. Faktisk er strømmene i tilfælde af kortslutning så store, at den genstand der er årsag til kortslutningen simpelthen fordamper med et ordentlig knald på et splitsekund. Batteriet tager normalt ikke skade af det. Dog vil jeg stærkt anbefale at man bærer beskyttelsesbriller, når man arbejder "intimt" med LiPo batterier og hele tiden er opmærksom på hvad man foretager sig.

    Før man skiller et LiPo batteri ad for at reparere det bør man naturligvis være på det rene med hvordan det er sat sammen indeni. Her tænker jeg specielt på hvordan ledningerne til ballancerstikket er loddet på cellernes poler. På det lille billede kan man se hvordan det er gjort. Den celle der er tilsluttet den negative pol er celle Nr 1 (cellen længst til højre på billedet). På de batterier jeg har haft med at gøre er de 2 yderste ledninger på ballancerstikket røde og sorte. Den sorte ledning er sat til den negative pol på celle Nr 1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette er de værktøjer man skal bruge for at komme igang. Ud over det skal man have loddetin og krympeflex i en passende størrelse til at pakke batteriet ind i til slut. Selvfølgeligt skal man også have almindeligt håndværktøj såsom skævbider skruetrækker og lignende. Hvis der er noget af værktøjet man ikke kan genkende, bør man nok overveje at lade være med at skifte celler på et defekt batteri..
Loddekolben bør være på allermindst 65W, hvis det er store batterier (5000mAh).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På dette batteri er det celle Nr 5, der er itu. Det var ødelagt allerede ved leveringen fra HobbyKing. Jeg har et helt nyt 3-cellet batteri af samme type (5000mAh 40c) som jeg tager en celle fra til reparationen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her er det yderste lag krympeflex klippet af, så man kan se cellerne (6 Stk). Læg mærke til at cellerne er arrangeret så de kan seriekobles, altså de celler med ulige nummer vender omvendt af de celler med lige nummer.
Bagefter fjerner man forsigtigt de lag af beskyttelse batteriet måtte have. Dette beskyttelse kan med fordel genbruges.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det kan her ses at der er en ledning fra ballancerstikket på alle kontaktpunkter (7).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Man bør sørge for at have ordentligt styr på batteriet inden man begynder på noget som helst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det første man gør er at fjerne de ledninger der er på de celler man skal fjerne. Strengt taget er det kun nødvendigt at fjerne ledningerne på den eller de celler der skal skiftes. Eftersom celle Nr 6 er meget nem at fjerne valgte jeg at gøre dette for bedre at kunne komme til den defekte celle Nr 5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her kan man se at loddefligene på celle Nr 6 er taget fra og bøjet op, så cellen kan afmonteres. Det samme gjorde jeg med loddefligene på celle Nr 5. Teknikken er at man fjerner så meget tin som muligt med tinsugeren og derefter bøjer lodefligen op med en lille skruetrækker samtidigt med at man holder loddetinnet flydende med loddekolben.
Jeg kan ikke dokumentere dette trin, da jeg er alene om det.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her kan man se at jeg har fundet den positive pol på den nye celle og markeret det med en tusch.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her er cellerne monteret igen. Man skal sikke spare på loddetinnet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle ledningerne er monteret igen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det øverste isoleringstape er monteret igen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Det yderste beskyttende lag er monteret igen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til sidst skal der et nyt lag krympeflex på. Man krymper det ved 150 grader Celsius i ovnen. Der skal være 7-10mm ud over hver ende af et batteri på denne størrelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I ovnen skal der være en rist til at lægge batteriet på, så det får varm fra alle sider. Man lægger så batteriet ind på et stykke træ, lukker lågen og skruer hurtigt ovnen over på varmluft. Nu kan man så betragte processen igennem lågen og tage batteriet ud, når krympningen er komplet. Det skal kun være derinde i få sekunder, så der er ingen risiko for at ødelægge batteriet med varme.
Normalt plejer resultatet at bliver bedre end dette, men det var godt nok til at blive brugt. Man kan eventuelt gøre resultatet perfekt med et strygehjern, men det syntes jeg ikke er nødvendigt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her kan man se hvorfor man ikke skal bruge den allernyeste skruetrækker til at løfte loddefligene med....
Bare én lille smutter og PUFF :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

Hjem.