D 12/9-2011.

Hjem.

"Hjemmelavet" strømforsyning.

Jeg har for et godt stykke tid siden prøvet at købe en af alle de "Server PSU'er" der bliver solgt så mange af på modelflyvning Danmarks forum. Det var ikke nogen udpræget succes.. Det hele var lavet meget sjusket efter min mening og den virkede kun 10 sekunder af gangen. De Kr 500 jeg havde givet for den valgte jeg at skyde en hvid pind efter og smed den i affaldscontaineren, for at komme videre med mit liv.
Jeg har en "BMI" 20A strømforsyning, der begyndte at lugte grimt... Derfor bestilte jeg en spritny "Energon EPS-750W Ultra Silent", der ifølge sine specifikationer skulle være i stand til at aflevere ikke mindre end 57A ved 12V. Den kostede Kr 414 Incl fragt, moms og hele mollevitten. Imens jeg ventede på at posten skulle komme med min nye strømforsyning, kunne jeg ikke lade være med at skille den gamle ad for at finde ud af hvad den fejlede. Det viste sig at der sidder en af de her små ringkernetransformatorer (der sidder 4 Stk i den med billederne). Både viklingerne og kernen var helt sort. Jeg viklede den op og skrev ned hvordan den var viklet. Jeg prøvede så at vikle en mage til fra en der havde sat i en gammel computerstrømforsyning. Det virkede med det samme!

I dag kom så min strømforsyning og jeg skyndte mig op til "Vejle RC-Elektronik" og købte 4 hunbananstik og 1Stk 11W 10Ω effektmodstand. Effektmodstanden skal kobles mellem 0V og 5V for at belaste strømforsyningen, så dens udgangsspænding bliver stabil. Endvidere skal den grønne ledning kobles til 0V, for at tænde den. Jeg valgte at aflodde alle ledninger, der ikke bliver brugt, for at få et mere "clean" look.
Her noget senere (1-10-2012) ville Tonny Helikopter lave en mage til, men når han satte strøm til, så var det eneste der skete at blæseren gav et lille ryk. Efter at have rodet lidt rundt på det globale internet, fandt vi ud af at der på nogle strømforsyninger er et sted på printet der hedder "3,3VS" og det skulle efter sigende stå for "3,3 Volt Sense" og for at det skal virke skal dette punkt tilsluttes 3,3V. Da dette var gjort virkede strømforsyningen helt efter hensigten. Herligt!
For øvrigt virker begge mine strømforsyninger perfekt her godt et år senere og de har ladet hundredvis af batterier op.

 

 

 

 

 

 

 

Sådan ser strømforsyningen ud, når den tages ud af kassen. Ca 150000 overflødige ledninger....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0V bliver jordet til chassiet gennem monteringsskruerne. Det er meget vigtigt at 0V og chassiet ikke er elektrisk forbundne, hvis man har tænkt sig at seriekoble 2 strømforsyninger til 24V

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med et bor fjernes noget af materialet rundt om hullet, så man kan være helt sikker på at skruen ikke får kontakt med printpladen. På denne strømforsyning er der ikke noget kobber på komponentsiden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som isolering mellem printplade og chassis bruges isolerende afstandstykker (5mm).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg har valgt at bruge 4 ledninger til hver connector, altså 8 gule og 8 sorte.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her kan man se effektmodstanden som jeg har sat fast til chassiet med ledningsstrips.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det færdige resultat! Jeg har ikke mulighed for at belaste den med mere end 28A. Men det klarede den fint. Det er også noget nær den maksimale strøm jeg får brug for. Den er for øvrigt næsten totalt lydløs!
På grund af den måde jeg har valgt at sætte de 4 connectorer på var der ikke plads til blæseren inde i kabinettet, men det ser sgu da ikke allerværst ud, trods alt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her kan man se, at 2 Stk også virker seriekoblet. Teoretisk set kan de klare 24x57=1368W.
Tanken er at de i denne konfiguration skal kunne bruges sammen med ladere, der har højest effektivitet med en højere spænding.
Et eksempel på en sådan lader er
"Hyperion EOS 0720i Super DUO3".

 

Her er links til de sider, der forklarer lidt om det.

http://web2.murraystate.edu/andy.batts/ps/POWERSUPPLY.HTM
http://www.ehow.com/how_2189437_convert-computer-atx-power-supply.html
http://www.marcee.org/Articles/PCPowerSupply.htm

Et link med tips, hvis man skulle få lyst til at seriekoble computerstrømforsyninger: http://www.thebackshed.com/cnc/RouterA2.asp

Hjem.